Les lesions de la pròstata es detecten per ressonància magnètica però és important conèixer el tipus de teixit que forma aquesta lesió per determinar si es tracta d’una lesió maligna o benigna, i això només és possible fent una biòpsia prostàtica per extreure i analitzar una mostra del teixit.
La biòpsia prostàtica pot realitzar-se de forma convencional mitjançant ecografia transrectal, però té importants limitacions al no poder visualitzar la lesió a biopsiar, pel que s’han de fer entre 8 i 10 punxades.
La Biòpsia de Pròstata robòtica per Ressonància és una innovadora modalitat que permet localitzar de forma precisa la lesió sospitosa i realitzar la biòpsia, en el mateix aparell de ressonància, de la forma més fiable amb un robot que dirigeix l’agulla amb precisió per a poder obtenir el millor resultat diagnòstic pel pacient.
La biòpsia prostàtica guiada per ressonància magnètica redueix el nombre de punxades (ja que només es biòpsia la zona sospitosa), evita complicacions i millora les limitacions de la biòpsia en ecografia.
Per al procediment per a realitzar la biòpsia prostàtica guiada per ressonància es situarà al pacient en l’aparell de ressonància i, per via anal s’introdueix una petita sonda d’on s’extraurà la mostra de la punció. Posteriorment es realitzarà un estudi bàsic de la pròstata per localitzar la o les lesions i es procedirà a realitzar les puncions a les zones sospitoses.
La biòpsia prostàtica es realitza de manera ambulatòria (no necessita hospitalització) i la seva durada oscil·la entre 30 i 45 minuts (segons cada pacient) i no implica l’exposició a radiació ionitzant, pel que és molt segura, a més de ràpida i precisa.